De leurkaart en kermiskaart

Sluit je onderneming aan bij Eunomia en geniet van onze voordelen.

Contacteer ons

 

Een persoonlijke aanpak

Niet het grootste ondernemingsloket, maar wel het fijnste. Waar je geen nummer bent maar wel persoonlijk geholpen wordt door je eigen dossierbeheerder.

meer weten

Wie moet een leurkaart hebben?

Als je handel wilt drijven op markten, festivals of openbare plaatsen, dan ben je verplicht een leurkaart in je bezit te hebben, een zogenaamde ‘machtiging voor ambulante activiteiten' genoemd. Ook als je producten of diensten van deur tot deur wilt verkopen, moet je zo'n kaart hebben.

Er bestaan drie soorten:

  1. de leurkaart voor de werkgever. Deze kaart kost eenmalig 150 euro;
  2. de leurkaart voor aangestelde A (geldig voor alle toegelaten plaatsen, maar niet bij de consument thuis). Deze kaart kost eenmalig 100 euro;
  3. de leurkaart voor aangestelde B (geldig voor alle toegelaten plaatsen, ook bij de consument thuis). Deze kaart kost eenmalig 100 euro (50 euro voor beperkte duur).

Voor verenigingen en particulieren, die bijvoorbeeld spullen op een rommelmarkt verkopen, gelden andere regels.

Als je als ondernemer producten verkoopt aan andere ondernemers, hoef je geen leurkaart te hebben. Sta je op een vakbeurs, dan heb je evenmin een leurkaart nodig.

Wil je een leurkaart aanvragen of twijfel je of je er wel één nodig hebt, neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Wie moet een kermiskaart hebben?

Als je op een kermis een attractie uitbaat, moet je in het bezit zijn van een kermis- of foorkaart. Er bestaan verschillende machtigingen: het type hangt af van de attractie of de activiteit die je uitoefent. De overheid maakt ook een onderscheid tussen de werkgever, de aangestelde verantwoordelijke en andere aangestelden. Een machtiging kost 150 euro voor de werkgever en 100 euro voor de aangestelde verantwoordelijke.

Wie een attractie uitbaat die met een motor wordt aangedreven, moet een risicoanalyse laten uitvoeren en over de vereiste attesten beschikken, bijvoorbeeld van de onderhoudsinspectie en het periodieke nazicht. En als je voeding aanbiedt, val je uiteraard onder de regelgeving van het Federaal Voedselagentschap (FAVV): dan moet je over alle verplichte gezondheidsdocumenten beschikken.

De wetgeving is heel specifiek en gedetailleerd, maar wij maken je snel wegwijs in de administratieve doolhof. Laat ons weten wie de attractie zal uitbaten en wat voor type attractie het is, en wij helpen je graag verder.