Een businessplan opstellen

Sluit je onderneming aan bij Eunomia en geniet van onze voordelen.

Contacteer ons

 

Een persoonlijke aanpak

Niet het grootste ondernemingsloket, maar wel het fijnste. Waar je geen nummer bent maar wel persoonlijk geholpen wordt door je eigen dossierbeheerder.

meer weten

Hoe bereid ik mijn zaak voor?
De weg naar het ondernemingsplan

Je bulkt van het enthousiasme, je zit boordevol fantastische ideeën en je wilt je helemaal inzetten voor je eigen zaak. Goed zo! Maar enthousiasme, wilskracht en inspiratie alleen volstaan niet om van je voornemen een succesvolle onderneming te maken.

Voor je van start gaat, moet je in kaart brengen of je idee haalbaar is, of er een markt voor is en hoe je het financiële plaatje rond wilt krijgen. Wat wil je aan de man brengen? Zal er vraag naar zijn? Is er belangrijke concurrentie en hoe kun je het verschil maken? Heb je de financiële middelen of moet je geld lenen? Huur of koop je een handelspand?

Het zijn maar enkele vragen, maar ze drukken je meteen met de neus op de feiten: ondernemen is niet alleen een kwestie van ervoor willen gaan, je moet ook nuchter en kritisch analyseren of je project kans op slagen heeft. Je moet de mogelijke risico's durven en willen inschatten. Tegelijk zie je, door zwart op wit neer te schrijven wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt doen, wellicht ook kansen om je droom waar te maken. De antwoorden op al die vragen zijn jouw ondernemingsplan.

In grote lijnen moet je een antwoord formuleren op de volgende vragen:

  • Wat wil ik bereiken? Wat is mijn missie en mijn visie? Waar wil ik over drie jaar staan?
  • Wat wil ik aanbieden, en tegen welke prijs? Wat maakt mijn product uniek?
  • Heb ik een fysiek verkooppunt nodig? Een webshop? Ga ik op beurzen of markten staan? Of werk ik met dealers?
  • Wie zijn mijn klanten? Wie zijn mijn leveranciers? Wie zijn de concurrenten? Kan ik het verschil maken en een meerwaarde bieden?
  • Hoe kan ik de aandacht van de klant trekken?
  • Welke investeringen moet ik doen? Heb ik zelf geld of moet ik het lenen? Wat zijn de jaarlijks terugkerende kosten? Welke winstmarge moet ik hebben om de vaste kosten te dekken?
  • Heb ik een budget nodig voor marketing? Maak ik zelf reclame of besteed ik het uit?
  • Moet ik rekening houden met specifieke wetgeving? Moet ik vergunningen aanvragen?
  • Heb ik personeel nodig? Aan welke verplichtingen moet ik dan voldoen?

Het ondernemingsplan is niet alleen onontbeerlijk voor een goede start, het is ook een leidraad voor de langere termijn. Lopen de zaken niet helemaal zoals verwacht, neem er dan je plan even bij en ga na of er iets niet beter kan: misschien moet je je strategie bijsturen, of zelfs herdenken.

Als je een lening moet aangaan om je zaak op te starten, of als je subsidies wilt aanvragen, zal je hoe dan ook een degelijk ondernemingsplan moeten kunnen voorleggen.

Twijfel je of je ondernemingsplan wel haalbaar en uitvoerbaar is, dan kun je het altijd voorleggen aan de dienst bedrijfsadvies van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Op hun website vind je ook een handige startersgids waarin alle tips & tricks netjes opgelijst staan. Je kunt er ook een gids voor het opstellen van een ondernemingsplan downloaden. Wil je over de taalgrens aan de slag gaan, dan kun je terecht bij de Brusselse tegenhanger MonBusinessPlan of bij de Waalse organisatie Sowalfin.