Vrij beroep starten

Sluit je onderneming aan bij Eunomia en geniet van onze voordelen.

Contacteer ons

 

Een persoonlijke aanpak

Niet het grootste ondernemingsloket, maar wel het fijnste. Waar je geen nummer bent maar wel persoonlijk geholpen wordt door je eigen dossierbeheerder.

meer weten

Ik wil starten met een vrij beroep

Je wilt een praktijk beginnen als psycholoog, advocaat, vastgoedmakelaar of dokter? Dan val je onder een aparte groep van zelfstandigen, namelijk de beoefenaars van een vrij beroep. Zij verlenen een intellectuele dienst in plaats van koopwaar.

Wat zijn de vrije beroepen?

Er bestaat geen officiële en volledige lijst van vrije beroepen. Je kunt wel een aantal categorieën onderscheiden:

  • medische beroepen: arts, apotheker, tandarts, dierenarts, ergotherapeut, orthopedist, audicien, diëtist, kinesitherapeut, verpleegkundige, vroedvrouw, logopedist, bandagist, podoloog, technoloog medische beeldvorming, psycholoog...
  • juridische beroepen: advocaat, notaris, gerechtsdeurwaarder...
  • beroepen in de bouwsector: landmeter-expert, architect, vastgoedmakelaar...
  • beroepen in de financiële sector: accountant, bedrijfsrevisor, belastingconsulent, boekhouder-fiscalist.
  • andere intellectuele beroepen: auto-expert, journalist, beëdigd vertaler, artiest, musicus, detective.

Twijfel je of jouw activiteit een vrij beroep is, neem dan zeker contact met ons op. We helpen je snel verder.

Mag iedereen een vrij beroep uitoefenen?

Zeker, maar je moet er wel voor opgeleid zijn en de juiste diploma's kunnen voorleggen. Bovendien waken beroepsorganisaties erover dat hun leden zich aan de deontologische code houdt. Zo heb je bijvoorbeeld de Orde der Artsen, het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, het Instituut van de Auto-Experts, enzovoort.

Meer informatie over de toegang tot de vrije beroepen vind je op de website van de FOD Economie.

Hoe begin ik eraan?

  • Ook jij hebt een ondernemingsnummer nodig. De Kruispuntbank van Ondernemingen registreert iedereen die een vrij beroep uitoefent, ook als dat in een vennootschapsvorm is. Wij regelen dat in een handomdraai voor jou.
  • Uiteraard moet je in orde zijn met de sociale zekerheid. Wij helpen je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, zodat je verzekerd bent van al je sociale rechten.
  • Voor een aantal vrije beroepen moet je een btw-nummer hebben. Dat is bijvoorbeeld het geval voor vastgoedmakelaars en advocaten. Wij kunnen dat voor jou aanvragen bij de btw-administratie.

Denk meteen ook aan later, en ga voor het (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (S)VAPZ. Zo zorg je voor een extra pensioen, en geniet je nu al het voordeel van de fiscale aftrekbaarheid: dan betaal je minder belastingen.